САЩ трябва да предприемат по-многостранен подход в отношенията си с Китай.

...
САЩ трябва да предприемат по-многостранен подход в отношенията си с Китай.
Коментари Харесай

Напрежението между Вашингтон и Пекин няма да изчезне, независимо от изборния резултат в САЩ

САЩ би трябвало да подхващат по-многостранен метод в отношенията си с Китай. Това съобщи пред Си Ен Би Си някогашния американски дипломат в Китай по време на администрацията на Барак Обама – Гари Лок.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин се утежниха през последните няколко години поради комерсиалната война сред двете страни. Администрацията на Доналд Тръмп упрекна Китай в несправедливи търговски практики, кражба на интелектуална благосъстоятелност, а през последната година и за пандемията от короанвирус.

„ Многостранният метод е единственият метод Китай да бъде принуден да одобри съществено тези въпроси. Ако останалата част от света не се включи в полемиката, то Съединени американски щати ще изгубят. Нашите консуматори и компании ще изгубят “, разяснява Лок.

Лок, който работи по президентската акция на Джо Байдън, съобщи, че в случай че някогашният вицепрезидент завоюва конкуренцията в Съединени американски щати неговата администрация ще продължи да повдига въпросите към отбраната на човешките права, свободата на пресата и автономията на Хонконг и Тайван - тематики, за който Пекин избира да не приказва.

На комерсиалния фронт Байдън може да показа тактика против Китай, която да сплоти съдружниците на Вашингтон, които също имат търкания с Пекин, счита Лок. В момента тези страни избират да гледат разногласието сред двете супер сили от страничната линия.

Същевременно с това е допустимо Съединени американски щати да си сътрудничи с Китай по редица въпроси, в това число климатичните промени, медицинските проучвания и филантропичните старания по целия свят. „ Имаме доста общи ползи, въпреки че остават фундаменталните разлики на икономическите и комерсиалните ни политики, както и тези във връзка с правата на индивида “, споделя Лок.

„ Би трябвало да можем да разделим тези неща и да продължим партньорството си по метод, по който то е в изгода както на жителите на двете ни страни, по този начин и на целия свят… без обаче да стопираме да приказваме за тези фундаментални разлики “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР